Frenkie (OPIS)

POČECI
Prve korake u hiphop kulturi je napravio upravo u Njemačkoj, gdje je prvi put čuo hiphop i počeo se baviti grafitima. Tamo je počeo pisati i prve tekstove koji su tad još bili na njemačkom jeziku. Za sebe kaže da je njemački hip-hop dosta uticao na njegav still repanja danas. Tek 1999. sa početkom emisije Fm-Jam na radiju Kameleon upoznaje Emira i Erola koji su tada skupa vodili tu emisiju, gdje će nastati prvi demo snimci, u podrumu radio Kameleona.

Prvi album


Na ljeto 2005. Frenkie izdaje svoj prvi album pod imenom Odličan CD koji je dobio veoma dobre ocjene od publike, ali i krtičara. Frenkijeve tekstove kritičari porede sa anarho punkom, gdje ga je Ilko Čulić uporedio sa Rage Against the Machine riječima: On vise zvuči kao neki sljedbenik Rage Against The Machine nego neki MTV reper. Najbolja i najslušanija stvar sa prvog CD-a je Hajmo ih Rušit koja je često bila na prvim pozicijama radio top lista. Za tu pjesmu je Frenkie dobio Davorina za najbolju vokalnu saradnju. Pored Davorina Adnan je osvojio Zlatnu Kooglu za najboljeg novog izvođača 2005.
2006. godine Frenkie se priključuje aktivistickom pokretu , prisustvuje demonstracijama i odlučuje da snimi album pod imenom DOSTA. Cijeli album je snimljen za manje od 20 dana. Svi prihodi od prodaje su utrošeni na promovisanje pokreta. Taj album je snimio sa mladim producentom iz Brčkog, pod imenom King Mire. Striktno je rađen za BiH tržište, i ne može naći nigdje van granica BiH.


Frenkie RAP

Frenkie - Ft Damir Imamovic - Tebi 





Nema komentara:

Objavi komentar